Een stad van woorden

Noud Bles viert 40 jaar romans schrijven met de nieuwe, actuele roman Een stad van woorden

Een stad van woorden is opnieuw (na de vorig jaar verschenen De gelukkige roofvogel) een klimaatroman. Dit keer kijkt de roman ver vooruit, maar het verhaal speelt zich af in het heden. We schrijven voorjaar 2020, de hoofdpersoon is een architect, die het bijna-perfecte woonhuis heeft ontworpen, daar woont en werkt, maar dat huis verlaat om met een groep collega’s zich te storten op een even uitdagende als onmogelijke opdracht: maak het ontwerp voor de nieuwe hoofdstad van Nederland als de zeespiegel onverhoopt hoog stijgt en het westen, inclusief de Randstad, dreigt te overstromen. Geen ondenkbaar scenario, zo blijkt uit de KNMI’23 klimaatscenario’s, die op 9 oktober j.l. werden gepubliceerd.

De roman volgt de actualiteit van 2020, de komst van de coronapandemie, de lockdown die voor de hoofdstadplanners een ‘zegen in vermomming’ lijkt te zijn. Welgemoed zoekt de groep naar het ontwerp voor de ideale stad, waarin - als de kust van Nederland zo’n honderd kilometer naar het oosten opschuift - de huidige functies van de hoofdstad, hofstad en havenstad verenigd worden. Alle kansen voor de menselijke conditie, zeker als de locatie (een niet meer in gebruik zijnde legerplaats op De Veluwe) een belangrijke rol gaat spelen. Het verleden blijkt schaduwen te werpen op het heden net als de geschiedenis die telkens doorwerkt in de tegenwoordige tijd.

De roman Een stad van woorden beschrijft de continuïteit van de literatuur die altijd een spiegel is van ons leven. 

Een stad van woorden, roman 2023, Uitgeverij Aspekt Soesterberg, ISBN 9789464870930, prijs: 24,95

 

Foto: Merlijn Bles

Kort fragment:

 

Afgetekend ligt de bruine envelop op het witte bureauvlak. Ook een soort vers bouwterrein, gereed om opengewerkt te worden. Raar, denkt Johan, geen afzender en het belachelijke stempel in de hoek. In het midden op de voorkant een etiket, waarop zijn naam en adres. Johan Dorenbosch, stedenbouwkundig architect. Keurig geadresseerd. Maar: Geen postzegel of afzender. Wie heeft die zending in de bus gestopt? Met welk doel? Niemand is er in huis om zijn vragen te delen, schouderophalend snijdt hij met zijn scherpe mes de lange zijde open en loert naar de inhoud. Een brief plus een paar vellen. Briefhoofd: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directoraat-generaal Bestuur, Ruimte en Wonen. Ondertekend door de directeur-generaal, een lange dubbele naam. Hij krijgt nooit een brief van een Haags ministerie. […] Voor hem liggen, gerangschikt in een regelmatige rechthoek en op afgepaste afstanden van elkaar de stukken uit de envelop, in het midden de brief en in de richting van de wijzers van de klok de bijlagen die zijn leven kunnen veranderen.

 

 

 

 

 

 

Een stad van woorden is een solide monument in onzekere tijden.

 

'actueel, origineel van opzet, interessant, maar bovenal fijn om te lezen.' (Klaske Bakker op Hebban.nl)

Voor het bijzondere project Short Story Wittenberg Een stad van woorden, ga naar Short Story Wittenberg Een stad van woorden.

Anderen werden ook geïnspireerd door Een stad van woorden: Zandsculpturen Garderen, Gasterij Zondag en collega-auteur Wim Huijser

Maak jouw eigen website met JouwWeb