Lofzang op het leven - Andreas Van Rompaey

Onder deze titel bespreekt de Vlaamse literatuurwetenschapper Andreas van Rompaey de verzamelde gedichten van Noud Bles in het online literair tijdschrift De schaal van Dighter de verzamelbundel Wij leven, 60 jaar gedichten 1963 - 2023.

Hij begint als volgt:

De in Gendt bij Nijmegen wonende en werkende auteur Noud Bles viert zestig jaar schrijverschap met de uitgave van zijn verzamelde gedichten. Hoewel hij doorbrak met romans als De Poolse weg (1990) en Bevrijdingsvuur (1994), debuteerde hij immers als dichter. De titel van de bundel, Wij leven, is ontleend aan een vroeg gedicht waarmee hij in 1964 de Poëzieprijs van de Jong-Nederlandse Literaire Dagen in Sint-Martens-Latem won. Deze verwoording blijkt opmerkelijk genoeg reeds een soort poëtica in te houden: er staat niet ‘ik leef’ – wat zou duiden op intimistische oftewel egocentrische poëzie –, maar wel ‘wij leven’.

 

 

De hele bespreking is te lezen op de website van De schaal van Dighter: De schaal van Digther: Lofzang op het leven - Andreas Van Rompaey

En besluit zijn bespreking:

In de bundel komen amoureuze, landschappelijke, poëticale en geëngageerde gedichten dan ook naast elkaar voor. Met Wij leven (2023) weet Bles een mensenleven te vatten in poëzie die qua insteek varieert van concreet tot algemeen. Vaak bootst hij het door hem opgevangen en uitgezonden ‘leefsignaal’ (zie p. 57) vormelijk na via regelherhaling waardoor zijn teksten bijwijlen op zangliederen of mantra’s gaan lijken. De poëzieverzameling dient niet ter afsluiting van iets, maar vormt een hoogtepunt in een aangehouden lofzang op het leven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb