Van Boeken Bezeten 31 Boekenhotel Doldersum
Van Boeken Bezeten 31
Boekenhotel Doldersum
In een boekenhotel verwacht je boeken en die zijn er: op de balie, boven de receptie, in de kasten langs de wand, in aparte boekenkasten, op de vensterbanken, op de eettafels, bij de verschillende zitjes, in de gangen en in de kast op de hotelkamer. Eigenlijk ontbreken de boeken alleen in de badkamer en op het balkon. Wij hebben kamer 17. Die heet Lara. Het leven is een drama is de aanhef van de tekst aan de binnenkant van de deur. De zin verwijst naar Dokter Zjivago van Boris Pasternak, Lara is in deze roman een van de hoofdpersonen, naar haar is de onvergetelijke muziek in de gelijknamige film, Lara’s theme genoemd. Tegenover het tweepersoonsbed staat een mooie, manshoge, smalle houten boekenkast gevuld met de grote Russische auteurs: Solzjenitssjin, Dostojewski, Gogol, Tolstoj, Tsjechow en… een verdwaalde Hannes Meinkema.
Het boekenhotel ligt in het piepkleine Doldersum. De omgeving is aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars: bloeiende hei, grote stukken bos, resten oorspronkelijk hoogveen en prachtige berken-, eiken- en beukenlanen. Wij verbleven daar op de grens van Friesland en Drente tijdens de laatste dagen van augustus en rust en stilte heersten er zo ver ons oor en oog reikten. Ons arrangement was een Shakespeareweekend, het Shakespeare-aandeel werd geleverd door Diever. In het sfeervolle, compacte openluchttheater met een capaciteit van duizend bezoekers speelden de Diever toneelamateurs Timon van Athene, een van de (ten onrechte) minder bekende stukken van de Engelse grootmeester in een opmerkelijk actuele bewerking en een prachtige uitvoering. Wie denkt dat Shakespeare geen groot publiek trekt, kan zich in de mooie hoek van Drente van het tegendeel overtuigen. Een reeks van zestien voorstellingen bracht men deze zomer: alle zestien uitverkocht. Al een uur voor de aanvang verdringt het publiek zich voor het houten toegangshek in het bos. Het wachten wordt veraangenaamd met hapjes kaas, krentenbollen en haring. Eenmaal binnen zoeken we een plaatsje op de houten banken. Meer dan drie uur zullen we er doorbrengen, maar de attente boekenhotelhouder heeft ons voorzien van zitkussens en plaids. Om ons heen warme truien, fleece dekens, thermoskannen en kleine flesjes hartversterking. Onder aanvoering van de spreekstalmeester (‘..en tenslotte wensen wij u veel plezier met Shakespeare’) worden schalen vol snoepgoed van de lokale kruidenier, pepermunt van de Dieverse drogist, worstschijfjes van de plaatselijke slager en Diever koeken van de inheemse bakker aan het publiek uitgedeeld. Met deze opmaat begint het stuk, Timon is een rijke inwoner van Athene die met geld en cadeautjes strooit en zich daarmee veel vrienden verwerft tot het lot zich van hem afwendt. Zodra zijn rijkdom als sneeuw voor de zon is gesmolten, keren zijn vrienden hem de rug toe en wordt hij vrijwillige kluizenaar in het bos, zich in leven houdend met aardwortelen. Nu weet Timon hoe broos de vriendschap van mensen is.
Gelukkig blijft het lot van Timon van Athene uit het tweede bedrijf ons bespaard. De keuken in het boekenhotel is even rijk als de aanwezige boekencollectie en dat verandert niet. Want gasten in dit lustoord komen en gaan maar de boeken mogen blijven. Als u het niet verder vertelt, de gegevens van deze geheime tip luiden: http://www.boekenhotel.nl. Timon van Athene, in de unieke voorstelling van toneelvereniging Diever is in oktober nog tweemaal te zien: op 23 en 24 oktober, maar dan in theater De Tamboer in Hoogeveen, (http://www.shakespearetheaterdiever.nl). Volgend jaar speelt Diever Driekoningenavond, gun uzelf dat plezier.
Noud Bles
Maak jouw eigen website met JouwWeb