De vijfde roman van Noud Bles is een gedurfd boek over actuele thematiek. Wereldwijde milieuproblematiek, klimaatverandering en het zeer besmettelijke, door trekvogels overgebrachte griepvirus vinden hun brandpunt in het kleine, van de stad afgekeerde gebied op de splitsing van de grote rivieren in Nederland. De hoofdpersoon in De gelukkige roofvogel denkt de dreigende mislukking in zijn liefde te kunnen keren met behulp van zijn intelligente gebruik van computernetwerken en door de inzet van zijn gemêleerde vriendenkring. Deze mensen reageren op de snel toenemende moeilijkheden zoals de lezers dat in een roman van Noud Bles mogen verwachten. Maar de natuur blijft onvoorspelbaar en heeft voor allen in dit boek een wrede verrassing in petto.

De gelukkige roofvogel  is door de onstuitbare klimaatdiscussie een boek dat de aandacht blijft trekken. Ook is het een boek voor leeskringlezers. Voor de laatstgenoemde groep is een informatieve leeskringtekst speciaal voor dit boek samengesteld. Deze leeskringtekst kunt u downloaden. Leeskringen die de auteur bij hun bespreking willen uitnodigen informeren naar de mogelijkheden per e-mail:
noudbles@hetnet.nl.
Voor downloaden leeskringtekst: klik hier.

Fragment:

‘Voor altijd is erg lang,’ glimlachte ik. ‘Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde. De afsluiting duurt korter dan jullie denken.’
‘Maar langer dan u lief is,’ corrigeerde zijn metgezel. ‘De gevolgen van de klimaatverandering komen op het bordje van jongeren terecht. Meer bij ons dan bij u, denk ik, als ik naar u kijk.’
‘De verstreken tijd is geen absolute maat voor de toekomst,’ zei ik en over zijn schouders keek ik naar het rivierlandschap in de verte. Een geelgrijze streep aan de horizon, trillende lucht erboven. Het paradijs heeft het zwaar te verduren, dat valt niet te ontkennen. Nog even, verheugde ik me, en ik ben definitief dichter bij Nanette. ‘Ik wens jullie succes,’ wuifde ik en ik gaf gas.

Commentaren:
Wie las het boek en wat vonden zij ervan? 
· Ik heb het niet bij het eerste hoofdstuk kunnen houden, zo boeiend bleek het verhaal. Vier dagen na lezing heb ik het boek nog uiterst geboeid in mijn hoofd. Een prachtboek. (Wam de Moor, criticus)
· Het einde vond ik mooi en poëtisch. (Riny Polman, boekhandelaar)
· Een spannend boek, een mooie plot, ingenieus in elkaar gezet. Met name de stukken met dialogen verlopen heel vlot en spannend, dan word je ook echt benieuwd naar de afloop. (Ine Bles, fervent lezer, deelnemer leeskring)
· Ik heb het boek geopend en in een ruk uitgelezen. Ik heb me absoluut niet beperkt tot het eerste hoofdstuk, het verhaal vraagt gewoonweg om gelezen te worden. Het is een spannend en meeslepend. Erg bedankt voor je verhaal. (Bertus de Veth)

De gelukkige roofvogel wordt uitgegeven door Free Musketeers en is in elke boekhandel te koop. Heeft uw favoriete boekhandel de roman niet in voorraad, vraag dan om bestelling bij de groothandel (Scholtens of Centraal Boekhuis) onder vermelding van ISBN nr 978-90-484-0779-8. Op internet gaat u naar: http://www.freemusketeers.nl of naar http://www.boekhandelpolman.nl of naar http://www.dekkervdvegt.nl of naar de website van uw internetboekwinkel. De gelukkige roofvogel is ook bij de auteur verkrijgbaar. Bent u liefhebber van een gesigneerd exemplaar of wenst u een boek met een persoonlijke opdracht? Noud Bles vervult uw wens. Bestellingen en speciale verzoeken kunnen per e-mail worden ingeleverd: noudbles@hetnet.nl. Houd rekening met portokosten voor verzending per post.

Wilt u de schrijver laten weten wat u van de roman vindt? Ga naar Contact en stuur een e-mail. Denkt u erover de schrijver uit te nodigen voor een lezing of voor een leeskringbijeenkomst over dit boek? Neem contact op met de Schrijverscentrale, Nieuwe Prinsengracht 89, 1018 VR Amsterdam, website:
http://www.deschrijverscentrale.nl,
e-mail:
info@deschrijverscentrale.nl, tel: 020-6234923.
De roman van Noud Bles over de klimaatverandering en over de liefde. Lees DE GELUKKIGE ROOFVOGEL
terug naar romans
De gelukkige roofvogel,
Free Musketeers Zoetermeer
2009, 228 pp.
ISBN 978-90-484-0779-8
Prijs: € 18,95
ENGELSE VERTALING VAN DE GELUKKIGE ROOFVOGEL

America Star Books
heeft in 2015 De gelukkige roofvogel in het Engels vertaald en brengt deze roman als The Happy Raptor op de Amerikaanse en Engelse lezersmarkt.

De aanprijzing van de Amerikaanse uitgever:
Is climate change causing the Arctic thaw, with ice melting, and wreaking environmental disruption? Willem de Vree hopes and expects to recover with the help of a diverse group of visitors on his thirtieth birthday, including his lover. How was that day in The Netherlands at the outbreak of the deadly flu epidemic; how did his friends react? Is the city the best refuge or will he survive better in the village between the rivers?

Amazon, Ebay, Barnes & Noble en alle andere grote bookstores verkopen The Happy Raptor als paperback voor $ 29,95 of £ 21,14. Google Noud Bles The happy raptor of ISBN 978-1-61102-081-6 en je vindt een keur aan internetwinkels.