Motto: Een verhaal lezen is een overwinning op de tijd. Een verhaal schrijven is een overwinning op mijzelf. (Noud Bles)

De verhalen van de verhalenbank

Wat is er heerlijker om te lezen dan een spannend, scherp geformuleerd en inhoudelijk boeiend kort verhaal? Het korte verhaal biedt alles wat een lezer zich wenst en… is zonder moeite in één ruk uit te lezen. Noud Bles is een verstokte liefhebber van het korte verhaal. Hij heeft er de nodige geschreven (zie de overzichtpagina verhalen of in de bibliografie), maar er ook veel gelezen en er nog meer verzameld. Eigenlijk, zegt hij, ben ik al jarenlang op zoek naar ‘het absolute verhaal’, het verhaal dat alle andere verhalen overbodig maakt. Het liefst schrijf ik dat verhaal als laatste verhaal ooit zelf.

Zijn verzameling korte verhalen - meer dan 22.000 inmiddels - heeft hij op een eenvoudige manier toegankelijk gemaakt. Met behulp van het bekende programma Microsoft Excel heeft hij een bestand opgebouwd dat hij in de wandeling de verhalenbank noemt en waarin per auteur, per boektitel en per land de collectie korte verhalen in zijn boekenkast zijn ondergebracht. Stel je vat het plan op een nieuwe bloemlezing van korte verhalen uit Nederland en Vlaanderen samen te stellen, of je raakt plotseling geïnteresseerd in het korte verhaal uit Uruguay of uit de Oekraïne of iemand noemt je de titel van het beste verhaal van Anton Tsjechov. Alle vindplaatsen worden je gemakkelijk geleverd door de verhalenbank.

Voor mij, zegt Noud Bles, is de verhalenbank een onmisbaar hulpmiddel geworden als ik een artikel schrijf, een cursus geef of een leeskringavond voorbereid. Wie een goede reden heeft om te grasduinen in de kluizen van deze unieke bank zoekt contact met Noud Bles, zie contact.


Vier regels als voorbeeld van de verhalenbank:
terug naar verhalen
Schrijver Titel Land Boek
Mahfouz, N. Blessed Night Egypte The Penguin book of the City
Mahieu, V. Korte vlucht van een ambtenaar Ned De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen
Mahieu, V. Wharrrr - Wharrrr - Wharrrrr! Ned De donderprofeet en andere motorverhalen
Mahler-Werfel, A. Eeuwig verlangen Oostenrijk Echte vrouwen beminnen anders