Zoals de titel belooft, vertelt dit boekje aan de lezer wie hij of zij is, hoe men zo is geworden en wat er nog valt te verwachten in het leven. De auteurs zijn Noud Bles, hier als dichter, en Joop van der Straaten, conservator van het Anatomisch Museum in het UMC St Radboud in Nijmegen. Zij kregen de opdracht een boekje te maken over het Anatomisch Museum voor het algemene publiek en kozen als uitgangspunt: Iedereen is nieuwsgierig naar zichzelf. Hoe ben ik ontstaan? Welke ontwikkelingen heb ik doorgemaakt? Wat staat mij nog te wachten?

Op 12 zorgvuldig gekozen momenten in het menselijk bestaan kijken de dichter en de anatoom naar wie wij zijn. Ze beschrijven wat ze zien, voelen en ervaren in de vorm van een gedicht, een afbeelding uit het Anatomisch Museum en een informatieve tekst. Tesamen levert dit een uniek beeld op van onszelf. Van het moment van de conceptie tot het einde van het leven.

Het boekje is niet alleen een aanrader voor bezoekers van het Anatomisch Museum in Nijmegen *). Iedereen die het leest, ontdekt onvermoede kanten van het eigen bestaan in de vijftig pagina's die dit fraai uitgegeven boekje telt.

WIE IK BEN is uitgegeven door de Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum Nijmegen. Het verscheen op 16 januari 2012 en is verkrijgbaar in het museum (zie hieronder) en in de Nijmeegse boekhandels. In Bemmel is het verkrijgbaar bij Boekhandel Polman.

*) Het Anatomisch Museum is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Het is toegankelijk voor iedereen, op afspraak worden er voor groepen rondleidingen georganiseerd. In het museum een prachtige collectie preparaten en modellen die inzicht geven in de bouw en de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Informatie over openingstijden, collectie en bezoek op de website van het museum (klik hier).
WIE IK BEN, portret van een menseleven, 2012
Uitgave Stichting Vrienden van het Anatomisch en Pathologisch Museum Nijmegen
ISBN 978-90-818356-0-2, 52 pag. prijs: 8,-
WIE IK BEN, portret van een mensenleven, een boekje voor iedereen.
terug naar gedichten