MYTHEN EN WONDERGEBOORTEN een unieke publicatie over zeldzame verschijnselen

Aangeboren afwijkingen, een mooi woord hiervoor is 'wondergeboorte', komen zelden voor, gelukkige maar. Maar soms is de natuur wreed en komt er een schepsel ter weteld met een bizar uiterlijk en weinig levenskansen. In mythen, verhalen en sprookjes komen bijzondere wezens voor die lijken op extreme aangeboren afwijkingen. Voorbeelden zijn de cycloop of éénoog en de zeemeermin. Ook zijn er milde vormen van aangeboren afwijkingen die medisch goed te behandelen zijn zoals de hazenlip. Samen met de deskundige anatoom Joop van der Straaten schreef Noud Bles een kleine, mooi uitgegeven, geïllustreerd boekje: Mythen en wondergeboorten,  verhalen over aangeboren afwijkingen.    
Zolang er mensen bestaan hebben aangeboren afwijkingen aanleiding gegeven tot de meest uiteenlopende fantasieën over de oorzaken, de zin en de betekenis van deze misgeboorten. Die fantasieën waren in de Oudheid een onuitputtelijke bron voor mythen, later voor sprookjes, sagen en legenden en ook vandaag nog voor literaire romans en verhalen.  De anatoom en oud-conservator Dr. Joop van der Straaten en de schrijver Noud Bles hebben van de meest bijzondere soorten wondergeboorten de medische aspecten belicht en het passende verhaal of gedicht eraan toegevoegd. Het resultaat zal de lezer boeien en verbazen. De schrijvers en de Stichting Vrienden van het Museum voor Anatomie en Pathologie (die de opdracht gaf voor deze uitgave) verwachten dat bij velen de bewondering voor het gewone en het ongewone door de gepresenteerde verhalen wordt opgewekt.  
MYTHEN EN WONDERGEBOORTEN is een publicatie van de Stichting Vrienden van het Museum voor Anatomie en Pathologie in Nijmegen.
Auteurs: Joop van der Straaten en Noud Bles.
ISBN/EAN: 978-90-818356-1-9
Jaar van uitgave: 2015
Verkoopprijs: € 10,-, Verkrijgbaar bij Museum voor Anatomie en Pathologie, Radboudumc, Geert Grooteplein Noord 21, Nijmegen, ook bij de betere boekhandel
of via Noud Bles (contact).

MYTHEN EN WONDERGEBOORTEN wordt ook als programma met informatie, voordrachten en muziek verzorgd voor bibliotheken, middelbare scholen, musea en culturele centra. Aanvragen via Noud Bles (contact).
terug naar verhalen