Faust aan de Waal is een verhalendrieluik waarin de eeuwig onvermoeibare, altijd inventieve geleerde optreedt in de persoon van Fred Schoorvoet, hoogleraar anatomie die zijn ziel verkocht heeft aan zijn Duitse collega Gunther von Hagens. In zijn geheime laboratorium in de onderste kelder van de historische Stratemakerstoren experimenteert Schoorvoet met het eeuwige leven voor de dood. We volgen beide geleerden, verbazen ons over hun bizarre plannen en vangen een glimp op van hun hiernamaals boven de wolken.

De verhalenbundel Faust aan de Waal is uitgegeven door Museum De Stratemakerstoren. Een fragment is als literair baken *) op de buitenmuur van het museum aangebracht. Het aantrekkelijke cadeauboekje (ISBN 978-90-79169-05-4) kost € 7,50 en is verkrijgbaar in de boekhandel en bij Museum De Stratemakerstoren, Waalkade 83-84, Nijmegen. 


Onder de titel Faust an der Waal is de Duitse vertaling verschenen bij WissenschaftligerVerlag Berlin (WVB). De vertaler Dr. Thomas Maier heeft een uitgebreid nawoord geschreven waarin deze Faustverhalen in het geheel van verhalen en romans van de schrijver worden gesitueerd. Ook plaatst hij de verhalendrieluik in de ruime literaire Faustraditie, die in de 16e eeuw begint bij Johann Spies in Duitsland en Christopher Marlowe in Engeland, en daarna via Johann Wolfgang von Goethe en Heinrich Heine uitkomt bij Thomas Mann. Ook verbindt de vertaler Mariken van Niemeghen met Faust aan de Waal.
Faust an der Waal, Wissenschaflicher Verlag Berlin (WVB), ISBN 9-783865-738462, prijs € 16,-. Vraag uw boekhandel of via Noud Bles (contact)  

De Duitse tekst Faust an der Waal vormt de basis voor de opera Faust an der Waal, waarvan het libretto wordt geschreven door Joop van der Straaten. Als dit project, dat behalve de artistieke inspanning ook een financiële investering vergt, tot realisering komt, verschijnen de berichten hierover op deze website.

*) Literaire bakens vestigen de aandacht op plaatsen die verbonden zijn met schrijvers en hun werk. Uitvoerige informatie en afbeeldingen van dit en van andere literaire bakens in Nijmegen is te vinden op de website: www.literairebakensnijmegen.nl.
terug naar verhalen
FAUST AAN DE WAAL: de verhalen, de vertaling en de opera