Samenvatting:
Jonge, werkloze onderwijzer zoekt naar de zin van zijn leven, speurt naar de barokcomponist Antonio Vivaldi en raakt betrokken bij kraakrellen in de stad Nijmegen

Commentaren:
· Goede dialogen, een indringende sfeertekening en een sympathieke, eerlijke toon. Hans Warren, Prov. Zeeuwse Courant.
· ...de schrijver is bijzonder goed geslaagd in het weergeven van de uitzichtloosheid van de situatie van goedwillende werkloze jongeren. C.M. Reeser Prisma-Lectuurvoorlichting.
· ...een verhaal dat voelbaar maakt hoe in het beschreven milieu op dit moment een aantal moeilijke zaken spelen. Henk Egbers, Dagblad De Stem.
· Een weemoedig, bevlogen, pessimistisch - maar niet zonder uitzicht geschreven - boek dat als een barokconcert verloopt. Marjolijn Pouw, NRC.
· ...’t beste “Nijmeegse” debuut sinds Kellendonk! Wim Bronzwaer.
· Wat Bles presteert verrast dermate, dat ‘De barokjager’ ook voor hen die buiten Nijmegen wonen veel leesplezier biedt. Paul Keet, Avro radio.
· Realisme en gevoel in romandebuut. Loeka Wolf Catz, Apeldoornse Courant.
· Bles schrijft erg lekker, licht als muziek. De barokjager kun je genieten als een baroksymfonie. Bert Heffels, KUnieuws, universiteit Nijmegen.
· Als Noud Bles onsterfelijk wordt, komt hem de eer toe Nijmegen als het Venetië van Nederland beschreven te hebben. Ton Verbeeten, De Gelderlander.
· ...een sympathiek debuut dat menige jonge lezer zal aanspreken. Wam de Moor, De Tijd.


terug naar romans
De barokjager,
De Prom Baarn
1983, 172 pp.
ISBN 9026325274

DE BAROKJAGER, debuutroman uit 1983 herdrukt in 2021

Een treffend fragment uit de roman werd in 2021 gekozen tot een van de mooiste beschrijvingen van een wandeling in de Nederlandse literatuur. Samensteller Wim Huijser koos uit De barokjager het begin van hoofdstuk 4, de wandeling van de hoofdpersoon van Lent over de Waalbrug naar Nijmegen. Voor Uitgeverij Aspekt reden om het boek in herziene vorm opnieuw uit te geven. Voor iedereen weer verkrijgbaar!  
De barokjager
Aspekt Soesterberg
2021, 234 pp.
ISBN 9789464247923
Fragment:
De ochtend in Lent rook fris. In een droom moest Jeroen de geleende grammofoonplaat terugbrengen. Te voet naar Nijmegen, een wandeling van twintig minuten. Genieten van het kijken naar de komende en gaande boten en naar de zweefvluchten van de meeuwen.
De aanloop naar de brug was steiler en langer dan ooit. Een ondoorzichtige damp hing boven het water, steeg elke stap hoger en omspoelde weldra zijn voeten. Bij de overspanning aangekomen was hij geheel in de nevel opgenomen en kon hij de top van de boog niet zien. Verder en verder liep hij over het voetpad. Van de stad ontdekte hij niets, niet de omtrek van hoge gebouwen, niet een lichtpunt van een straatlantaarn of van neonreclame, niets.
Onder het wegdek klonken de angstige kreten van scheepsmisthoorns. Geen vogel waagde zich in de wolkenbrei. Jeroen werd ongerust. Men vervoerde stoffen over het water die te gevaarlijk waren om op een andere wijze te transporteren. Bij de aanvaarding van het rampenplan hadden de stadsbestuurders gewaarschuwd. Er konden zich ontploffingen voordoen zó hevig, dat daarmee vergeleken het springen van het kruithuis in Leiden als een nat nieuwjaarsrotje zou verstommen. Hij maakte voort, rende. Direct over de brug werd het voorhang op slag weggetrokken. Een felle zon bescheen de stad, de brede aanvoerwegen, de hoogten en dalen, het groen en de bebouwing. Nijmegen beloofde bij aankomst zoveel.

Video: impressie van interview Dekker van de Vegt 14 nov 2021