De Poolse weg op reis
 

Elk boek is een reis voor de lezer, maar ook voor de schrijver, die aan het verhaal begint, hoofdwegen kiest en zijpaden soms wel en soms niet inslaat. Vergezichten komt hij tegen, hobbels en barrières en kuilen in zijn weg. Hoe dan ook, de schrijver komt aan op zijn eindpunt, zet zijn laatste leesteken en heeft een boek, dat voor elke lezer een reiservaring oplevert. Hoe mooi wordt het als het boek zelf een reis inhoudt, van hoofdpersonen die je kunt volgen met hun verwachtingen en moeilijkheden, en die je begeleiden op jouw weg door het boek. De roman De Poolse weg van Noud Bles is zo’ n boek.  
Maar extra mooi wordt het als lezers de reis van De Poolse weg zelf kunnen ondernemen, de route van de hoofdpersonen zelf kunnen afleggen en kunnen stilstaan bij de plekken waar essentiële gebeurtenissen plaatsvinden in de roman. Met die gedachte benaderden Marjolijn Delsing en Michel van Uden van reisorganisatie Pitterz de schrijver van dit boek. Zou hij de reis die zij in gedachten hadden rond dit boek inhoudelijk voor de deelnemers willen begeleiden? De Poolse weg op weg naar Polen, het leek Noud Bles een heel aardig idee. Het verhaal in het boek geeft nog zoveel aanknopingspunten in het land, in Polen, in de geschiedenis, de kunst, de cultuur.
Mooi: het plan is er. De uitwerking en de benadering van gegadigde medereizigers kunnen ter hand worden genomen. Voornemen: tweede helft juni 2019
terug naar romans