BüHNE 7
“Zeldzaam zijn zij, de onafhankelijken van geest, bouwend aan het fundament van verdraagzaamheid”
Perry Pierik in Bühne 1.
Bühne is het literaire en culturele tijdschrift van Uitgeverij Aspekt. Dit tijdschrift in boekvorm verschijnt twee keer per jaar. Het zevende nummer, najaar 2017, heeft als motto: 'Verwachting,' op de omslag een bewerking van The Kiss van Peter Bradley (1898). In dit nummer gedichten, verhalen en essays van uiteenlopende auteurs, waaronder twee korte verhalen van Noud Bles:
- Het vierenzestigste veld (een schaaksonnet)
- Mijn vriend Jurriaan (voorstudie van de roman De verborgen hand)  
Dit zevende nummer van tijdschrift Bühne is op één punt een bijzondere uitgave. Op verschillende pagina's wordt verwezen naar de roman De onzichtbare hand van Noud Bles die in het najaar 2017 bij Uitgeverij Aspekt zou gaan verschijnen. Op pagina 95 zien we een advertentie voor het boek met een afbeelding van de omslag.  

Wat is het bijzondere? De roman De onzichtbare hand is nooit verschenen! Vlak voordat de roman naar de drukker zou gaan, bleek er een uitgave onder deze titel al te bestaan: Isaac Rosa, een Spaanse auteur, schreef een roman die onder deze titel bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen. Wat te doen? Hevige discussie Soesterberg-Gendt. Uiteindelijk bracht Aspektomslagontwerper Mark Heuveling de oplossing: nieuwe titel De verborgen hand.
Voor de echte lezer die net als de schrijver niet in het toeval gelooft: In het korte verhaal Mijn vriend Jurriaan staat de hele metamorfose van De onzichtbare hand naar De verborgen hand al compleet beschreven. Deze voorstudie van de roman werd in 2013 geschreven...
 
terug naar verhalen